Proslavljen dolazak francuskog mladog vina „Beaujolais nouveau“

Proslavljen dolazak francuskog mladog vina „Beaujolais nouveau“

Jučerašnjim tradicionalnim francuskim dočekom vina "beaujolais nouveau" - prvog mladog crvenog vina, svečano je proslavljena višestoljetna francuska tradicija.

Proslavu je organizirala Francusko- hrvatska industrijska i trgovinska komora uz brojne sponzore među kojima je i grupacija Air France- KLM. Svečanost je započela projekcijom francuskog filma „Plivaj muški“ – priči o grupi muškaraca koji odluče osnovati tim sinkroniziranih plivača. Ovaj upečatljiv, očaravajući, duhovit i neodoljivo zabavan film opustio je brojne goste koji su se nastavili družiti na svečanosti kušanja mladog vina uz dobru glazbu i opuštajuću atmosferu. Na svečanosti su bili brojni predstavnici francuskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, partnera i institucija s kojima surađuju. Okupljene goste pozdravila je i francuska veleposlanica u Zagrebu gđa Corinne Brunon-Meunier, a svečanim govorom im se obratila i predsjednica Francusko-hrvatske i industrijske komore gđa Višnja Ježić Sorić. Proslava povodom "beaujolais nouveau" vina je jedan od najveselijih događaja u godini i proslavlja se u brojnim zemljama svijeta, a tradicionalno se održava trećeg četvrtka u studenom. Fermentacija "beaujolais"-a, mladog crvenog vina, završava samo nekoliko tjedana nakon berbe i potom se vino odmah izvozi širom svijeta. Ovo poznato vino, napravljeno je od crnog grožđa sorte game, koja se uzgaja samo u Burgundiji. Postoji vjerovanje po kojem, kada se boca ovog mladog vina otvori, mora se popiti do Božića. Upravo zato se održava ova francuska tradicija po kojoj se prva boca "beaujolais nouveau" otvara točno u ponoć. Na svečanosti su podijeljene i nagrade izvlačenjem sretnih dobitnika u kojoj je jedan od gostiju dobio prvu nagradu – povratnu avionsku kartu za Pariz. U ime kompanije Air France nagradu je uručila gđa Alida Bubanko Relić, prodajni menadžer Air France – KLM grupacije.


Air France – KLM je svjetski lider u internacionalnom transportu s polascima iz Europe. U suradnji sa svojim partnerima, Transavia i HOP! u 2016.g. svojim su putnicima ponudili 320 destinacija u 114 zemalja svijeta. S flotom od 534 zrakoplova i 93,4 milijuna putnika prevezenih u 2016.g. Air France-KLM  iz zračne luke Schiphol u Amsterdamu i Charles de Gaulle u Parizu broje 2200 letova dnevno.

Flying Blue frequent flyer program vjernosti je lider u Europi s 27 milijuna korisnika.

Sa svojim partnerima Delta Airlines i Alitalia, Air France - KLM čini najveću mrežu letova za Sjevernu Ameriku s čak 270 letova dnevno.

Air France – KLM je također član Skyteam grupacije koju čini 20 aviokompanija nudeći pristup globalnoj mrežo letova s više od 16270 letova dnevno na 1057 destinacija u 179 zemalja.

Rezervirajte svoje letove na www.klm.hr  i www.airfrance.hr