17. Svjetsko prvenstvo u podvodnoj fotografiji

17. Svjetsko prvenstvo u podvodnoj fotografiji

Kanari su otočje koje čini sedam otoka vulkanskog porijekla u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obala južnog dijela Maroka.

Otoci su pod španjolskom upravom. Teide vulkan je najviša planina u Španjolskoj i treći najveći vulkan na svijetu. Ovo otočje, točnije otok Tenerife bio je domaćin 17. Svjetskog prvenstva u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activité Subaquatiques).

Najbolji podvodni fotografi svijeta natjecali su se u pet kategorija: riba, macro, ambijent s i bez modela, te u temi natjecanja, koja je ove godine bila ribe hrskavičnjače. Vode Atlantika, od hrskavičnjača ponudile su velike raže, te obilje morske flore i faune.
Na prvenstvu su sudjelovale dvije ekipe iz Hrvatske: Damir Zurub i Katarina Marija Mihaljinec, te Srđan Vrančić i Martina Gračić.
U jakoj konkurenciji osvojili su drugo mjesto iza talijanske reprezentacije. Ekipa Zurub-Mihaljinec osvojila je tri medalje: 2. mjesto- riba, 3. mjesto - ambijent s modelom i 3. mjesto - macro.
Ekipa Vrančić-Gračić je najbolje plasirana u kategoriji macro, 5. mjesto, dok je u svim ostalim kategorijama bila među petnaest najboljih. Na Svjetskom prvenstvu sudjelovala su 93 natjecatelja iz 21 zemlje.

Live natjecanje u podvodnoj fotografiji, podrazumijeva da fotografi ne smiju dodatno obrađivati svoje radove, već se oni izabrani „direktno iz kamere“ prezentiraju sucima. Nakon dva dana ronjenja i četiri lokacije natjecatelji mogu izabrati samo jednu fotografiju po kategoriji. Sedmeročlani žiri imao je tešku zadaću, a komisija za ispravnost još težu. Naime, poredak se nakon proglašenja još jednom mijenjao, jer su ustanovljena kršenja strogih pravila, pa je nekoliko fotografija bilo diskvalificirano. Naše ekipe nisu doživjele te neugodnosti, pa je i krajnji rezultat umjesto bronce bilo srebro.