Bolja od pizze? Talijanska pinsa bi mogla postati hit u 2020.

Bolja od pizze? Talijanska pinsa bi mogla postati hit u 2020.

Zdravija od klasične pizze, rimska pinsa ne pada kao kamen na želudac, a privlači tijestom koje je meko poput oblaka...

Znate li koja je razlika između pinse ili pizze? U 2020. će to doznati mnogi, tako barem tvrde gastronomski stručnjaci koji predviđaju da će u novoj godini pinserije nicati kao gljive nakon kiše. No pinsa nikako nije novi izum. Barem stoljeće stara, pinsa je bila omiljena u Rimu, a ima duguje glagolu koji označava razvlačenje tijesta.

Osim ovalnim oblikom, od pizze se razlikuje laganom teksturom tijesta koje ima manje ugljikohidrata i masti. Priprema se od mješavine pšenice, soje i riže zbog čega ne pada teško na želudac, a oni koji su je kušali da je tijesto lagano poput oblaka.

To se postiže korištenjem hladne vode i hladnog brašna, kao i sporim dizanjem tijesta od 20 do 120 sati, ali najčešće 48. Osim toga, tijesto treba mijesiti polako kako se ne bi previše zagrijalo. Dobra pinsa iznutra mora biti sočna, a iznutra hrskava.

Baš kao i pizzu, i pinsu su radili siromašni radnici na selu. Koristili su vodu i miješane žitarice: ječam, zob, proso te pir. Nakon što bi razvukli tijesto u duguljast, ovalni oblik dodavali su se jednostavni sastojci poput aromatičnog bilja i soli. Tada bi pinsa bila spremna za pečenje na vrućem ugljenu. Čak je i Vergilije u Eneidi zapisao kako su seljaci u rimskim selima gnječili žitarice kako bi napravili niski i ovalni kolač na vrućem ugljenu.

Osnovni recept za pinsu potražite ovdje. 

Izvor: Punkufer.hr